Menu Stemmen

Sportpromotieprijs 2020

Sportpromotieprijs

Er wordt een sportpromotieprijs uitgereikt tijdens de sportverkiezing.

  1. De sportpromotieprijs wordt uitgereikt voor promotie van de sport in de gemeente.
  2. De sportpromotieprijs stimuleert breedtesport.
  3. De sportpromotieprijs zet sportend Oude IJsselstreek op de kaart.
  4. De sportpromotieprijs is niet per definitie gerelateerd aan prestaties in de sport.
  5. De combinatie van en samenhang tussen bovenstaande criteria wordt meegenomen in de uiteindelijk keuze voor de winnaar van de sportpromotieprijs.
  6. De nominatiecommissie kiest de winnaar van de sportpromotieprijs

Genomineerden Sportpromotieprijs 2020 

Meiden- en Vrouwen Voetbal Achterhoek (MVAA) 

In 2019 is Meiden- en Vrouwen Voetbal Achterhoek (MVVA) opgericht. Hilde Gerritsen (inwoonster Oude IJsselstreek) en Anouk ter Bille (inwoonster Oost Gelre) zijn projectleiders van dit mooie project.

Er voetballen circa 5500 meiden in de Achterhoek, waarvan bijna 550 in de gemeente Oude IJsselstreek. We roepen allemaal heel erg hard dat talenten de regio uit rennen. Dit is natuurlijk niet zo gek, want tot 2019 waren er geen faciliteiten voor talenten. We konden hen dus niks bieden! Tot de oprichting van MVVA in 2019! MVVA heeft de ambitie om het meiden- en vrouwenvoetbal naar een hoger niveau te tillen en meiden in de gemeente Oude IJsselstreek én de gehele Achterhoek een kans te bieden om zich te ontwikkelen. Achterhoekse Trots! Dat gaat dit project worden. Denk hierbij aan de samenwerking met Achterhoek in Beweging, de Graafschap, Topsport Gelderland, stichting Pak An, het bedrijfsleven, regionale clubs, inwoners, trainers, onderwijs etc.

Op lokaal niveau wordt het project heel enthousiast ontvangen. MVVA heeft de samenwerking met circa 40 clubs, waarvan 7 uit de gemeente Oude IJsselstreek. Gemeentebreed wordt het meiden- en vrouwenvoetbal omarmt en naar een hoger plan getild. Dit project verdient een nominatie, want het is een maatschappelijk thema. Denk aan talentontwikkeling en diversiteit. Meiden krijgen nu dezelfde kans als jongens en mogen ook dromen om hogerop te voetballen. Daarnaast raakt dit zowel de gebieden topsport als breedtesport. Geselecteerde meiden krijgen de kans om extra vlieguren te maken onder begeleiding van professionele trainers. Deze meiden brengen weer extra bagage mee naar hun eigen club. Dit is voor de clubs uit de Oude IJsselstreek natuurlijk geweldig. Samen met de clubs uit de Oude IJsselstreek én de gehele Achterhoek gaan zij dit avontuur aan

Volleybal4all Varsseveld 

Volleybal 4All is gericht op kinderen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Wij zien grote waarde in het sporten voor ieder kind, aangezien beweging en plezier hebben belangrijk is voor iedereen. Dit staat bij ons in de trainingen dan ook centraal. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat ieder kind de mogelijkheid krijgt om na schooltijd te kunnen deelnemen aan een leuke sport, zoals ook hun broertjes en zusjes doen. Tijdens de training zullen de kinderen alle aandacht krijgen die zij nodig hebben, zodat het voor hen iedere keer weer een plezier zal zijn om naar Volleybal 4All te komen. 

Iedere training beginnen we met een yell. Een yell die de kinderen zelf wordt bedacht! Vervolgens zullen we een leuke warming-up gaan doen, dit kan bestaan uit een spel of een individuele opdracht. Na de warming-up gaan we een aantal volleybaltechnieken aanleren, bijvoorbeeld opslaan of gooien met de bal. Aan het eind van de training sluiten we af met een spel of een wedstrijdje tegen elkaar. De training zullen wij ook weer eindigen met de door de kinderen verzonnen yell.

KrampRun Varsseveld

De Kramp Run is in 2011 ontstaan uit een initiatief van de Achterhoekse atletiekverenigingen: Atletico ’73 (Gendringen), Argo Atletiek (Doetinchem), AVA’70 (Aalten) en Stichting Gert-Jan Wassink Running Movements. Hoe het begon… Gert-Jan Wassink, meervoudig medaillewinnaar bij de Nederlandse Kampioenschappen  en Jan Rademaker, destijds voorzitter bij AVA ’70 ontmoetten elkaar in 2010 bij de Zwarte Cross. Beiden liepen met het idee rond om een hardloopwedstrijd in hun eigen dorp Varsseveld te organiseren. Al jaren werd hier namelijk geen hardloopwedstrijd gehouden. Gert-Jan, lid van Argo Atletiek in Doetinchem betrok zijn vereniging erbij en ook Atletico ’73 uit Gendringen wilde graag samenwerken. 

Kramp Omdat de Kramp Groep sponsor van Gert-Jan was (en nog steeds is!) en de run helemaal in het beleid van deze totaalleverancier van gereedschappen en agrarische onderdelen past: Gezond, Vitaal en Ontspanning, heeft de Kramp Groep, onder leiding van Hans Scholten, zich volledig achter deze run geschaard. De insteek van de samenwerking hierin is dat alle inleg van de Businessrun één op één naar een regionaal doel gaat. De link naar Stichting Kanjers voor Kanjers werd gauw gelegd. Deze Achterhoekse stichting zet zich in om kinderen met een beperking op een prettige manier te laten sporten. Om een breed publiek te krijgen werd de Toprun georganiseerd, maar ook een laagdrempelige 5 km Recreantenrun, Businessrun en een Kidsrun, waarvoor de schooljeugd elk jaar actief wordt benaderd. Vanaf de eerste Kramp Run, in 2011, doet een verbazingwekkend aantal deelnemers mee en ook de publieke belangstelling is nog steeds enorm. In 2019 is er ook aandacht voor de Unieke sporter. Daarmee kan echt iedereen meedoen aan het evenement. Van kinderen tot ouderen, unieke sporters en businessrun voor bedrijven. Maar ook een toprun voor de prestatiegerichte loper. Circa 1.000 deelnemers over verschillende categorieën. Dit evenement sluit aan bij alle doelgroepen die zijn opgenomen in het regionaal sportakkoord. 

Trading Toppers Turn Toernooi

Tijdens het TradingToppers TurnToernooi werden de halve finales voor de Nederlandse Kampioenschappen turnen voor dames 1e en 3e divisie georganiseerd in de van Pallandthal in Varsseveld.

Gedurende het weekend kwamen ruim 400 turnsters uit het gehele land in actie. Het organisatie comité van de Varsseveldse Gymnastiek Vereniging werkte hiervoor samen met de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie en werd financieel ondersteund door hoofdsponsor TradingToppers.nl

Ruim 100 vrijwilligers hebben ervoor gezorgd dat het weekend tot een groot succes werd. Scoreverwerking, catering, wedstrijdleiding, muziek, op- en afbouwploegen, etc. Alle taken werden bemand door enthousiaste VGV-ers en zorgde bij zowel jong als oud voor veel verbinding binnen de vereniging. Verbinding, een belangrijk gegeven voor een vereniging om zowel op korte als lange termijn voldoende technisch kader, bestuurlijk kader en vrijwilligers te kunnen vinden. Belangrijk om ook in de toekomst de waardevolle plaats van een vereniging binnen de gemeenschap te kunnen blijven vervullen.

Jeroen Reintjes 

Als atleet haalde hij de subtop van het land op de midden lange afstanden. Hard trainen en alles opzij zetten zorgden ervoor dat hij dit bereikte. Zijn drie sportstudies koppelde hij aan zijn passie ‘lopen’. Met als gevolg dat Jeroen fulltime professional looptrainer is in het betaald voetbal en de atletiekwereld. 

Sport is altijd al de passie van Jeroen geweest. In zijn tijd op de basisschool kwam al gauw het looptalent naar boven. Een coopertest en de shuttle run test bevestigden dat lopen zijn ding is. Die lijn zette zich door toen hij crossjes in de buurt won en Nederlands kampioen veldloop werd in de Brugklas. De aansluiting bij een atletiekvereniging volgde niet veel later. Op zijn zestiende begon Jeroen met hardlopen op een serieus niveau nadat hij in het verleden altijd al had gevoetbald. Als hardloper probeerde hij zichzelf naar een zo hoog mogelijk niveau te brengen, maar minstens zo leuk vind hij het om anderen beter te maken en in het bijzonder talenten in de sport. Zijn interesse ligt met name in het hardlopen en voetbal, maar ook het bijscholen van andere trainers vind hij leuk om te doen. Ook geeft hij bedrijfstrainingen en loopcursussen. Tevens heeft hij een core stability programma ontwikkeld en bied hij  hier een programma in aan.  Vanuit die gedachte dat hij ondernemend en coördinerend aan de slag wilde heeft hij de opleiding Sport, Gezondheid en Management aan de HAN afgerond. Jeroen studeerde af in expertiseteam ‘talent’. Een kennisteam dat zich volledig bezig houd met ontwikkelen en identificeren van talenten in de sport. Op dit moment werkt hij onder meer als personal trainer en trainer-coach bij zijn eigen onderneming Jeroen Reintjes Sports. Naast zijn werkzaamheden voor Loopland Gelderland traint hij de voetballers bij FC Twente op fysiek vlak, waar hij fulltime is aangesteld.

Tafeltennisvereniging Hercules

Een club waar sport, gezelligheid en duurzaamheid hand in hand gaan.

Al decennialang is tafeltennisvereniging Hercules een pareltje van een sportvereniging in de gemeente Oude IJsselstreek. De club in Terborg is zowel een prestatie- als gezelligheidsvereniging, waarbij beide elementen naadloos op elkaar aansluiten. In een gezellige omgeving speelt het hoogste mannenteam van Hercules al jarenlang in de nationale eredivisie met spelers als Jurgen Pastoors uit Dinxperlo en Herm Aalders uit Gaanderen in de gelederen.

Daarnaast is het hoogte jeugdteam dit seizoen doorgedrongen tot de kampioensklasse en daarmee de hoogste jeugdklasse van Nederland. Dit team doet daarmee in deze ‘eredivisie voor de jeugd’ mee om de strijd om het nationaal kampioenschap. In dit team speelt Evi ten Have uit Silvolde, samen met de tweelingbroers Daan en Aron Sanders uit Loerbeek onder de bezielende leiding van coach Yvette van Aken uit Silvolde.

Naast sporten op hoog niveau in een gezellige ambiance voelt Hercules ook nadrukkelijk een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Zo liet de Terborgse tafeltennisvereniging op 17 juli van dit jaar 36 zonnepanelen plaatsen op haar hal aan de Bosboomstraat en dit jaar start de club een onderzoek naar besparing op het gasverbruik. Hercules speelt in een eigen tafeltennisaccommodatie die al jaren geleden door zelfwerkzaamheid ‘uit de grond werd gestampt’.

Onze categorieën